Ontdek de 5 mooiste wandelroutes van bloemeneiland Madeira

Madeira is de afgelopen acht jaar verkozen tot ’s werelds beste eilandbestemming en dat is geen verrassing, want het heeft alles in huis voor een onvergetelijke reiservaring. Het Portugese bloemeneiland is vooral voor hikers een paradijs vanwege de grote hoeveelheid wandelroutes die je er vindt. Madeira heeft een uitgebreid netwerk van meer dan 30 aanbevolen wandelroutes, ofwel ‘Percurso Recomendado’ (PR). Elke PR is uniek en biedt een verscheidenheid aan natuurlijke landschappen en bezienswaardigheden over het hele eiland. De meeste trails zijn heen- en terugroutes, maar wij hebben de beste routes samengesteld. Wanneer je meegaat met de reis Fora op Madeira wordt alle transport door ons geregeld, zodat jij het meeste uit je week haalt. Wanneer je op eigen gelegenheid gaat, kun je een taxi nemen, liften of er alsnog een heen- en terugroute van maken.

Pico do Arieiro & Pico Ruivo (PR1)

9 kilometer | 5 uur | 1000 hoogtemeters

Laten we gelijk met de meest adembenemende hike van Madeira beginnen, de Vereda do Arieiro (PR1). Als je wil genieten van een spectaculaire zonsopkomst dan is het belangrijk om vroeg op pad te gaan. Je rijdt in drie kwartier van Funchal naar de Pico do Arieiro (1818m), dus we adviseren om zeker een uur voor zonsopkomst te vertrekken. Vanuit daar wandel je over het indrukwekkende wandelpad (PR1) naar de hoogste top van het eiland, de Pico Ruivo (1862m). De hike voert langs hoge kliffen, weelderige vegetatie en biedt prachtige uitzichten over heel Madeira en de oceaan. Vanaf de Pico Ruivo wandel je naar het eindpunt van de hike, het panoramisch restaurant ‘Achada do Teixeira’. Wanneer je met eigen vervoer reist en daardoor hetzelfde pad terug moet nemen, dan kun je zowel vanaf Pico do Arieiro als Achada do Teixeira (minder zware route) naar de Pico Ruivo en terug hiken.

Ponta de São Lourenço (PR8)

7 kilometer | 3 uur | 450 hoogtemeters

Ponta de São Lourenço is een prachtig schiereiland aan de oostkust van Madeira. De hike is een van de meest populaire routes op het eiland vanwege het unieke landschap, de indrukwekkende kliffen en de panoramische uitzichten. Het schiereiland heeft een droger en ruiger landschap in vergelijking met de rest van Madeira. Het staat bekend om zijn vulkanische rotsen, kliffen en helderblauwe wateren. Het gebied herbergt unieke flora en fauna en je zult verschillende plantensoorten en zeevogels tegenkomen tijdens de wandeling.

TIP: vertrek ook voor deze hike in de vroege morgen zodat je kunt genieten van een prachtige zonsopkomst. En neem je zwembroek mee voor een heerlijke duik in zee op je weg terug naar het startpunt!

Porto da Cruz, Boca do Risco & Machico

10 kilometer | 4 uur | 400 hoogtemeters

Dit is wat ons betreft de meest indrukwekkende klifwandeling op Madeira. Vanaf het startpunt Porto da Cruz wandel je met prachtige uitzichten op de Atlantische Oceaan en de rotsachtige kustlijn eerst naar Boca do Risco. Vanaf hier wandel je door groene landschappen verder naar Machico, dat als eerste stad van Madeira wordt beschouwd. De wandeling is vrij eenvoudig over een redelijk vlak pad tot aan Boco do Risco. Vanaf hier loop je voornamelijk bergafwaarts naar Machico. Wanneer je met eigen vervoer reist en daardoor hetzelfde pad terug moet nemen, dan kun je starten in Porto da Cruz, wandelen tot Boca do Risco en vervolgens dezelfde weg weer terug nemen.

Iconische levadas

Op Madeira vind je meer dan 3000 kilometer aan levadas, iconische irrigatiekanalen die het eiland doorkruisen. Sommige dateren al uit de zestiende eeuw. Ze brengen regenwater van het regenachtige noorden naar het drogere zuiden en bieden hikers adembenemende paden langs weelderige jungles, watervallen en schilderachtige landschappen. Bij de volgende routes wandel je langs levadas.

Levada Caldeirao Verde (PR9) & Vereda da Ilha

12 kilometer | 5 uur | 800 hoogtemeters

De levadas leiden je bij deze hike langs spectaculaire uitzichten, door weelderige bossen, dichtbegroeide jungle en langs indrukwekkende watervallen. Het pad voert bovendien door een aantal tunnels, waarbij een (hoofd)lampje zeker handig kan zijn. Op de terugweg hike je via een rustig bospad naar het dorpje Ilha. Als je met eigen vervoer bent, dan loop je weer terug naar het startpunt van de PR9-hike (parkeerplaats Queimadas).

Fanal, 25 Fontes & Risco

15 kilometer | 6 uur | 900 hoogtemeters

Fanal is een bos dat beroemd is om zijn mysterieuze sfeer. Wanneer de mist zich tussen de oude laurierbomen slingert, krijgt het bos een rustgevende, bijna sprookjesachtige uitstraling. Vanaf het Fanal-bos hike je langs weelderige bossen via de route ‘Vereda do Fanal’ (PR13) naar de ‘Levada das 25 Fontes’ (PR6), waar de levadas je naar indrukwekkende watervallen leiden. En niet de minste, want je kunt de hoogste waterval van Madeira bewonderen, de 100-meter hoge ‘Risco’. Na de hike kun je bij ‘Rabaçal Nature Spot Cafe’ een drankje met wat lekkers nemen, waarna je nog een korte wandeling wacht naar de parkeerplaats. Deze hike is niet mogelijk als je met een eigen auto bent. In dat geval kun je het best eerst een hike doen bij het Fanal-bos en vervolgens doorrijden naar de 25 Fontes & Risco-hike.

Transport en GPS-bestanden

Deze routes zijn samengesteld door reisorganisatie Fora voor de groepsreis naar Madeira. Bij deze reis is alle transport inbegrepen, zodat je zorgeloos kunt genieten en nóg meer kunt zien van dit prachtige eiland.

Bovenstaande routes kunnen ook op eigen gelegenheid worden afgelegd. Voor de PR8 en de Fanal, 25 Fontes & Risco-hike geldt dat zowel het begin- als eindpunt dezelfde locatie hebben, terwijl de start- en eindpunten van de andere routes verschillen van elkaar. De locaties hiervan zijn parkeerplaatsen waar je ongetwijfeld andere hikers zult ontmoeten, wat de gelegenheid biedt om te liften. Je kunt ook gebruikmaken van een taxi.

Wil je de GPX- of KML-bestanden van de routes ontvangen? Neem dan contact met ons op!